Pääsiäinen, Babylonialaisen Astarte(Easter)-jumalattaren -juhla

Miten Raamatullinen Pesach eroaa "kristillisestä pääsiäisestä"?

Kristillinen Pääsiäinen

Yksi kristillisen opin keskeisimpiä opetuksia on se, että "Jeesus" kuoli ristillä perjantaina ja heräsi kuolleista sunnuntai-aamuna. Tähän perustuu paitsi pitkäperjantain ja pääsiäissunnuntain pyhittäminen, myös sunnuntain viettäminen viikottaisena ylösnousemisen muistopäivänä. Tälle opetukselle emme kuitenkaan löydä tukea Raamatusta, jonka mukaan Jeshua oli kuolleena 3 päivää ja 3 yötä. Oikeasti Jeshua kuoli keskiviikkona klo 15 ja heräsi kuolleista lauantaina klo 18 jälkeen (lue lisää täältä).
Kristillisessä opetuksessa pääsiäinen yhdistetään suoraan viimeiseen ehtoolliseen ja Jeshuan kuolemaan ja ylösnousemukseen, tällainen juhla on kuitenkin täysin vieras Raamatulle. Nikean kirkolliskokous vuonna 325 määräsi uskoville paitsi Pääsiäisen viettämisen eri päivänä kuin Jahve määräsi, se myös vääristi lähes täydellisesti Juhlan todellisen merkityksen.


Easter/Ishtar/Astarte (engl.Ashtoreth). Sana Tarot (Tarot-kortit) tulee tästä nimestä. Astarte-pääsiäisen kautta avautuu kokonainen noituuden ja okkultismin maailma.

Juhlan nimi "pääsiäinen" (suomeksi) viittaa pääsiäistä edeltävän neljänkymmenen päivän paaston päättymiseen. Englannin sana "Easter" ja muiden kielten vastaavat nimet viittaavat aamunruskon ja hedelmällisyyden jumalattareen, jonka kunniaksi vietettiin juhlaa keväisin ennen sen kristillistämistä. Juhlan alkuperä on muinaisessa Babyloniassa jossa sillä juhlittiin "taivaan kuningatarta", Semiramista, joka tunnetaan paremmin nimellä Astarte (tai Ishtar). Astarte- jumalan uskottiin kuoriutuneen Eufrates-jokeen tippuneesta suuresta munasta. Siksi munasta tuli symboli tälle kevään juhlalle, muna symboloi Astartea (Easter). Munien maalaaminen on lähtöisin tästä juhlasta, maalattuja munia käytettiin uhrina.
Astartella on usein kalan pyrstö, se tunnettiin kala-jumalana, kala aina liitettiin hedelmällisyyteen. Perjantaita on muinaisista ajoista lähtien pidetty pyhänä pakanauskonnoissa. Roomassa perjantai oli hedelmällisyyden jumalattaren päivä, siellä se tunnettiin nimellä "Freya", joka oli myös rauhan ja nautinnon jumalatar. Englannin perjantaita tarkoittava sana friday (ja muiden valtakielten sitä lähellä olevat sanat) tulevat tästä sanasta. Kreikassa hedelmällisyyden jumalatar tunnettiin nimellä Venus, Egyptissä Isis. Kaikkien näiden symboli oli kala, ja ne olivat alunperin sama jumala, Babylonian äiti (äiti-lapsi kultti)- ja kalajumala, Astarte. Rooman keisarin valtaistuin muuttui Rooman Imperiumin hajotessa paavin valtaistuimeksi. Tästä syystä Easter-juhlan perjantaista tehtiin pyhäpäivä, jolle annettiin valheellisesti nimi pitkäperjantai vaikka Jeshua ei kuollut perjantaina, vaan keskiviikkona.
Ei siis ihme että katolisilla on tapana syödä perinteisesti perjantaisin lihan sijasta kalaa, kuten myös Easter-juhlaa edeltävänä paastonaikana. Toisin sanoen, koska perjantai oli Astarten päivä, hänen kunniakseen pidettävä juhlan (Easter) perjantain pitää olla pyhäpäivä.

Mutta miten ihmeessä on mahdollista että näistä pakanallisista perinteistä tuli osa "kristillisyyttä"?! Samalla tavalla kuin monet muut riitit sovitettiin Rooman kirkon toimesta lähentämään pakanauskontoja kristillisyyteen, etsimällä yhtäläisyyksiä heidän juhlistaan ja kristillisistä tapahtumista.

Parhaassa tapauksessa, kristillinen pääsiäinen on aika pohdiskelulle ja parannuksenteolle, mutta todellisuudessa se ei ole mikään erityinen aika joka vaatisi erityistä valmistautumista. Katolisessa kirkossa asia on kiistanalaisempi joka kerta kun "erityinen valmistautuminen" yhdistetään aikaan synnin tekemiselle, ennen niin sanottua "paastonaikaa". Katolisten maiden "karnevaalit" nojaavat juuri tähän opetukseen, kun ne päättyvät täsmälleen päivää ennen kuin paastonaika alkaa, joten ajatus tämän tavan takana on "tehkää syntiä nyt, jotta voitte katua huomenna, ja Pääsiäisen mentyä palatkaa taas syntiin". Täydellistä pilkantekoa! Eikö totta?


Katolisten maiden helmikuisten karnevaalien (carne=liha) ajoitus perustuu kirkolliseen kalenteriin, mutta ne edustavat Pyhää Jumalaa pilkkaavaa Raamatuntulkintaa, ja ovat kauhistus Jumalalle.

Kehoitan sinua tutkimaan myös tämän paastonajan todellista merkitystä, joka ei ole mitään muuta kuin päivitys "neljänkymmenen päivän surusta Tammuksen vuoksi, ennen Astarte-juhlaa (Easter)". Hesekielin kirjassa on siitä maininta: "Ja hän vei minut Herran huoneen portin ovelle, joka on pohjoista kohden, ja katso: siellä istui naisia itkemässä Tammusta..."(Hes.8:14)

Muinaisen Babylonian uskonto on sen syntyajoista lähtien ollut koko ajan läsnä maailman kulttuureissa, aivan kuten Pyhissä Kirjoituksissa profetoidaan (Dan.4:12), mutta meitä uskovia varoitettiin mukautumasta ympäröivään kulttuuriin (Room.12:2, 5.Moos.12:29-32).

Jos puhumme katolisuudesta, joka on tämän meidän evankelisluterilaisen kirkkomme ja kaikkien Suomen vapaan suunnan kirkkokuntien äitikirkko, jonka teologiasta he ovat ammentaneet oppinsa, voimme tämän tilan puitteissa vain raapaista pintaa, sen harjoittama Babylonialainen noituus on niin shokeeraavan laajaa! Voisimme mainita siitä esim. pääsiäissunnuntain aamunkoiton messun, joka on kopioitu suoraan auringonpalvontamenoista. Hesekielin näyssä (Hes.8:16) hänet vietiin "Herran huoneen sisemmälle esipihalle, ja katso: Herran temppelin ovella, eteisen ja alttarin välillä, oli noin kaksikymmentä viisi miestä. Heillä oli selät Herran temppeliin päin ja kasvot itään päin, ja päin itää he kumarsivat aurinkoa." (huomaa että englannin itää tarkoittava sana east, ja muiden kielten sitä lähellä olevat sanat, tulevat sanasta Easter=Astarte tai Ishtar joka on babylonialaisessa symbolismissa idästä nouseva aurinko.) Aito jumalanpalvelus ja auringonpalvonta oli Hesekielin päivinä sekoittunut kohtalokkaalla tavalla, aivan kuten se on sekoittunut tänäkin päivänä. Hesekielin kirjasta voimme lukea, että tämä vihoitti Jahven, joka ei totisesti jaa kunniaansa pakanajumalien kanssa, ja he joutuivat pakkosiirtolaisuuteen. Entä nyt? Haluatko sinä rakas ystävä riskeerata iankaikkisuuskohtalosi sekoittamalla auringonpalvontamenoja messiaaniseen/kristilliseen uskoosi?!

Ok, mutta mikä on oikea, raamatullinen pääsiäinen?

Paavi palvoo taivaan kuningatarta, Astartea
Rooman porttokirkko harjoittaa "kristillistettyä" epäjumalanpalvontaa, se on hengellistä huoruutta, sen opit on hylättävä!

Lue huolellisesti tämä Raamatun määräys:

Puhukaa koko Israelin kansalle ja sanokaa: Tämän kuun kymmenentenä päivänä ottakoon kukin perheenisäntä itsellensä karitsan, yhden karitsan joka perhekuntaa kohti.
4. Mutta jos perhe on liian pieni koko karitsaa syömään, niin ottakoon lähimmän naapurinsa kanssa yhteisen karitsan, henkilöluvun mukaan. Karitsaa kohti laskekaa niin monta, että voivat sen syödä.
5. Ja karitsanne olkoon virheetön, vuoden vanha urospuoli; lampaista tai vuohista se ottakaa.
6. Ja pitäkää se tallella neljänteentoista päivään tätä kuuta; silloin Israelin koko seurakunta teurastakoon sen iltahämärässä.
7. Ja he ottakoot sen verta ja sivelkööt sillä molemmat pihtipielet ja ovenpäällisen niissä taloissa, joissa he sitä syövät.
8. Ja he syökööt lihan samana yönä; tulessa paistettuna, happamattoman leivän ja katkerain yrttien kanssa he sen syökööt.
9. Älkää syökö siitä mitään raakana tai vedessä keitettynä, vaan tulessa paistettuna päineen, jalkoineen ja sisälmyksineen.
10. Älkääkä jättäkö siitä mitään huomenaamuksi; mutta jos jotakin siitä jäisi huomenaamuksi, niin polttakaa se tulessa.
11. Ja syökää se näin: kupeet vyötettyinä, kengät jalassanne ja sauva kädessänne; ja syökää se kiiruusti. Tämä on pääsiäinen Herran kunniaksi.
12. Sillä minä kuljen sinä yönä kautta Egyptin maan ja surmaan kaikki esikoiset Egyptin maassa, sekä ihmiset että eläimet, ja panen toimeen rangaistustuomion, jonka minä olen langettanut kaikista Egyptin jumalista. Minä olen Herra.
13. Ja veri on oleva merkki, teille suojelukseksi, taloissa, joissa olette; sillä kun minä näen veren, niin minä menen teidän ohitsenne, eikä rangaistus ole tuhoava teitä, kun minä rankaisen Egyptin maata.
14. Ja tämä päivä olkoon teille muistopäivä, ja viettäkää sitä Herran juhlana; sukupolvesta sukupolveen viettäkää sitä ikuisena säädöksenä.
15. Seitsemän päivää syökää happamatonta leipää; jo ensimmäisenä päivänä korjatkaa pois hapan taikina taloistanne. Sillä jokainen, joka hapanta syö, ensimmäisestä päivästä seitsemänteen päivään asti, hävitettäköön Israelista.
16. Ensimmäisenä päivänä pitäkää pyhä kokous ja samoin myös seitsemäntenä päivänä pyhä kokous. Mitään työtä älköön tehtäkö niinä päivinä; ainoastaan se, mitä kukin tarvitsee ruuaksi, ainoastaan se valmistettakoon.
17. Ja pitäkää tätä happamattoman leivän juhlaa, sillä juuri sinä päivänä minä vein teidän joukkonne pois Egyptin maasta; sentähden pitäkää tätä päivää, sukupolvesta sukupolveen, ikuisena säädöksenä.
18. Ensimmäisessä kuussa, kuukauden neljäntenätoista päivänä, ehtoolla, syökää happamatonta leipää, ja niin tehkää aina saman kuun yhdennenkolmatta päivän ehtooseen asti.
19. Seitsemään päivään älköön hapanta taikinaa olko teidän taloissanne; sillä jokainen, joka hapanta leipää syö, hävitettäköön Israelin kansasta, olipa hän muukalainen tai maassasyntynyt.
20. Älkää syökö mitään hapanta, vaan syökää happamatonta leipää, missä asuttekin."
(2.Moos.12:3-20)


Raamattu (myös Uusi Testamentti) opettaa syömään Nissan kuun 14. päivän iltana pääsiäisateriaa (Seder-ateriaa), jonka yhteydessä vietetään ehtoollista. Muunlaisesta ehtoollisesta Raamatussa ei opeteta.

Ylläolevissa jakeissa näemme ohjeen oikean raamatullisen pääsiäisen viettämiseen, jota Jeshua ja opetuslapset, Paavali, sekä alkuseurakunta viettivät. Kyse on Nissankuun (maalis-huhtikuussa) 14. päivän illan pääsiäisateriasta, ja siitä alkavasta 7 päiväisestä happamattoman leivän juhlasta jonka 1 ja seitsemäs päivä ovat juhlasapatteja. Paavali opettaa tästä samasta juhlasta "Peratkaa pois vanha hapatus, että teistä tulisi uusi taikina, niinkuin te olettekin happamattomat; sillä onhan meidän pääsiäislampaamme, Kristus, teurastettu. Viettäkäämme siis juhlaa,...(1Kor.5:7-8) Tästä näemme että alkuperäinen Israelilainen pääsiäinen oli tunnettu alkukristittyjen seurakunnassa, toisin kuin nyt, vaikka meillä on Jumalan sana painettuna jokaisella!

Hetkinen! Eikö tämä säädös annettu vain juutalaisille? Tarkoitatko että se, ja juutalaiset juhlat yleensä ja koko Mooseksen laki koskee myös meitä pakanauskovia?
Ei, tätä säädöstä ei annettu vain juutalaisille, vaan Israelille. Tämän päivän juutalaiset edustavat Juudan, Benjaminin ja osittain Leevin (ja pieneltä osin kaikkia muitakin) sukukuntia, "kadonneet" 10 sukukuntaa (Israel/Efraim) sulautuivat pakanakansoihin n. 700 eKr. (kts Hoos.7:8, tai Hoos.8:8), ja tänään heidän fyysisiä jälkeläisiään on miljardeja! Lisäksi fyysinen jälkeläisyys ei koskaan ole ollut Jahvelle ratkaisevaa, mm. Jes.56:3:ssa Hän sanoo "Älköön sanoko muukalainen, joka on liittynyt Herraan: "Herra erottaa minut peräti kansastansa". Uudessa liitossa meidät pakanauskovat "oksastetaan jaloon Israel-öljypuuhun" (Room.11:24) ja meillä on "Israelin kansalaisoikeus" (Ef.2:12), Raamatun todistusaineisto on vakuuttava: kaikki uskovat yhdessä, rotuun katsomatta (Kol.3:11), ovat Israel.
Mitä tulee Tooran noudattamiseen, niin kyllä, se on meidän Taivaallisen Isämme ohje Hänen mielensä mukaiseen, hyvään elämään. Profeetoista näemme että tulevassa Messiaan rauhanvaltakunnassa noudatetaan Tooran kalenteria ja sen juhlia (Sak.14:16, Jes.66:23) ja ruokavaliota, ne ovat olleet koko ajan voimassa! (Lue lisää täältä: Pitääkö kristityn noudattaa Lakia?)

Raamatullinen ehtoollinen

Jos ja kun uskova ei syö Jumalan Sanan asettamaa 14. Nissankuun pääsiäisateriaa, hän menettää tilaisuuden viettää ateriaa jolla Jeshua asetti ehtoollisen. Itse asiassa, aina kun Raamatussa opetetaan ehtoollisen viettoa, kyse on pääsiäisateriasta, esim. Paavali sanoo 1. Korinttilaiskirjeessä "Kun te näin kokoonnutte yhteen, niin ei se ole Herran aterian nauttimista,
11:21 sillä syömään ruvettaessa kukin rientää ottamaan eteensä omat ruokansa, ja niin toinen on nälissään ja toinen juovuksissa."
Kysymys: Voiko nykyään seurakunnissa viettettävän Herran aterian eli ehtoollisen viinitilkasta tulla juovuksiin? No ei, sensijaan Pääsiäisen Seder-aterialla nautitaan 4 lasillista viiniä, ja laseja ei ole tarvis laittaa täyteen...
11:22 Eikö teillä sitten ole muita huoneita, niissä syödäksenne ja juodaksenne? Vai halveksitteko Jumalan seurakuntaa ja tahdotteko häväistä niitä, joilla ei mitään ole? Mitä minun on teille sanominen? Onko minun teitä kiittäminen? Tässä kohden en kiitä.
11:23 Sillä minä olen saanut Herralta sen, minkä myös olen teille tiedoksi antanut, että Herra Jeesus sinä yönä, jona hänet kavallettiin, otti leivän,
(Tässä Paavali viittaa nimenomaan pääsiäisateriaan)
11:24 kiitti, mursi ja sanoi: "Tämä on minun ruumiini, joka teidän edestänne annetaan; tehkää tämä minun muistokseni."
11:25 Samoin hän otti myös maljan aterian jälkeen ja sanoi: "Tämä malja on uusi liitto minun veressäni; niin usein kuin te juotte, tehkää se minun muistokseni."
11:26 Sillä niin usein kuin te syötte tätä leipää ja juotte tämän maljan, te julistatte Herran kuolemaa, siihen asti kuin hän tulee.
11:27 Sentähden, joka kelvottomasti syö tätä leipää tai juo Herran maljan, hän on oleva vikapää Herran ruumiiseen ja vereen."
(1Kor.11:20-27)

En nyt väitä että kristillisissä seurakunnissa vietettävä ehtoollinen on syntiä tai jotenkin vahingollinen, mutta mielestäni tämä on miettimisen arvoinen asia; onko nimenomaan tämä Seder-aterian ehtoollinen se kaikkein oikein ja siunatuin? Uskon että on.


Kristinuskon tulisi palata Raamattuun!

Yhteenveto

Raamatun todistusaineisto on musertava: kristillinen pääsiäinen ei ole raamatullinen, sen tavat tulevat Babylonian uskonnosta. Jotkut ajattelevat että voimme ottaa nämä tavat ja käyttää niitä tuomaan kunniaa Kristukselle. He saattavat järkeillä että "saahan tämä juhla ihmiset ajattelemaan Kristusta" . Siitä huolimatta että pakanat palvoivat aurinkoa kasvot itäänpäin Ishtar-juhlansa aamunkoiton jumalanpalveluksissaan, eivätkö pääsiäissunnuntain aamunkoiton jumalanpalvelukset (katolisuudessa) voi tuoda kunniaa Kristuksen ylösnousemukselle? Eikö Kristus todella noussut kuolleista sunnuntaiaamuna? Ja vaikka pakanat käyttivät munaa, emmekö voi jatkaa sen käyttöä symboloimaan suurta pyöreää kiveä joka oli haudan edessä? Toisin sanoen, jotkut luulevat että voimme ottaa kaikki nämä pakanalliset ideat ja uskomukset ja sen sijaan että käyttäisimme niitä pakanajumalten palvontaan, käyttää niitä tuomaan kunniaa Kristukselle. Ensi näkemältä, se näyttää järkeenkäypältä idealta, mutta tämä idea lisätä pakanallisia tapoja todellisen Jumalan palvontaan, on ehdottomasti tuomittu Raamatussa! Tässä on mitä Jahve sanoi isillemme Israelissa: "Varo,... ettet etsi heidän jumaliansa ja kysy: 'Miten oli näiden kansojen tapana palvella jumaliansa, että minäkin tekisin niin?' Älä tee niin Herraa, sinun Jumalaasi, kohtaan,... Kaikkea, mitä minä käsken, noudattakaa tarkoin. Älkää siihen mitään lisätkö älkääkä siitä mitään ottako pois." (5.Moos.12:30-32) Meidän Jumalamme ei halua että lisäisimme mitään hänen palvelemiseensa! Hän ei halua että noudattaisimme tapoja ja rituaaleja joita pakanat käyttivät, vaikka väittäisimme että se on Hänen kunniakseen!

Miksi me kristityt emme yksinkertaisesti voisi palata Raamatun juhliin, nyt, vapaaehtoisesti, ennen kuin Jahve ennallenasettaa Israelin (seurakunnan) väkisin? (ja missä olemmekaan silloin, ellemme suostu, huh?) Näin voisimme olla yhtä Juudan uskovien kanssa "niin että maailma uskoisi"(Joh.17:21) ja olisimme silloin Jumalan tahdossa ja valona ja suolana tässä maailmassa, ja pian ennalleenasetettuna Israelina Tuhatvuotisessa Valtakunnassa, halleluja!

Olen viettänyt Raamatun pääsiäisen sijasta pakanuuteen sekoittunutta kristillistä/roomalaista pääsiäistä! Mitä tehdä?
Pyydä sitä Taivaan Isältä anteeksi, Jeshuan nimessä, ja ala viettämään iloisella ja avoimella mielellä Tooran, mutta myös Uuden Testamentin hengen-mukaista juhlaa! Miten tämä tehdään? Hankkiudu sitä viettävien messiaanisten uskovien seuraan ja/tai tilaa Israel-Apu Ry:stä Keijo Lindemanin kirjanen "Messiaaninen Pääsiäisenvietto" ja opiskele itse!

En ole uskossa! Mitä tehdä?
Sinun on uskottava evankeliumi ja tunnustettava kaikki syntisi, ja luovuttava niistä, muuten kuolet ja joudut helvettiin.

Sinun on tunnustettava että:

Tarvitsen Pelastajaa.

"Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla." (Room 3:23)
"...vaan teidän pahat tekonne erottavat teidät Jumalastanne," (Jes 59:2a)

Kristus kuoli puolestani.

"Sillä myös Kristus kärsi kerran kuoleman syntien tähden, vanhurskas vääräin puolesta, johdattaaksensa meidät Jumalan tykö;" (1 Piet 3:18)

Minun tarvitsee tehdä parannus synneistäni.

"Joka rikkomuksensa salaa, se ei menesty; mutta joka ne tunnustaa ja hylkää, se saa armon." (Sananlaskut 28:13)
"Tehkää siis parannus ja kääntykää, että teidän syntinne pyyhittäisiin pois." (Apt 3:19a)

Minun tarvitsee ottaa Jeshua uskossa vastaan.

"Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä." (Joh 1:12)

Voin olla varma pelastuksestani.

"Jolla Poika on, sillä on elämä." (1 Joh 5:12a)
"Totisesti, totisesti minä sanon teille: joka kuulee minun sanani ja uskoo häneen, joka on minut lähettänyt, sillä on iankaikkinen elämä, eikä hän joudu tuomittavaksi, vaan on siirtynyt kuolemasta elämään." (Joh 5:24)

Minun tarvitsee ottaa kaste Jeshuan nimeen (lue lisää)

"Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen." (Mark. 16:16)

Voit rukoilla esimerkiksi näin:

"Rakas taivaallinen Isä, tulen eteesi Jeshua Messiaan nimessä. Tuon eteesi kaikki syntini, kaikki taakkani ja kaiken sen, mikä minua sitoo ja vangitsee. Isä, pese minut Jeshuan kalliissa veressä jonka hän vuodatti Golgatalla minun syntieni tähden. Katkaise synnin ja Saatanan kahleet minun ja omaisteni elämässä. Haluan antaa sinulle henkeni, sieluni ja ruumiini ja olla sinun omasi niin kauan kuin elän täällä maanpäällä ja sitten taivaassa. Turvaudun uskossa yksin Sinuun, Herra Jeshua Kristus, Sillä sinä olet elävän Jumalan Poika. Ole Herrani ja Vapahtajani tästä hetkestä iankaikkisesti. Uskon koko sydämestäni sen, mitä nyt suullani tunnustan näin sanoen: Sinä olet minun Vapahtajani, Herrani ja Jumalani. Olen nyt uudestisyntynyt -Jumalan lapsi. Uskon sen ja otan vastaan Jeesuksen, Jeshuan, nimessä AAMEN."

Kirjoittanut: Toni Arias

Informaationlähteet: Raamattu 33/38, Ralph Woodrow: Babylon Mystery Religion, Your Arms to Israel´s The Full Restoration of Israel Series

Totuus Roomalaiskatolisesta uskonnosta

SISÄLLYSLUETTELO

Vieraskirja

julkaistu 8.5.2011