JUMALAN NEUVOJA TYÖHÖN

Raamatullinen näkökulma työhön

On maanantai... kello on kuusi aamulla, herätyskello soi. Viikonloppu joka meni aivan liian nopeasti oli täynnä aktiviteetteja. "Pertsa" nousee ylös ja käy vessassa, valmiina aloittamaan uuden työviikon. Vähän ennen kuutta, samana maanantaina, Maija on jo herännyt. Lapset menevät seitsemäksi kouluun ja hän tietää hyvin että he eivät ehdi ajoissa ellei hän herää varttia ennen kuutta. Samalla kun hän valmistaa aamiaista, hän käy läpi listaa asioista joita pitäisi päivän aikana tehdä, jotta koti pysyisi pystyssä. Seuraava viikonloppu näyttää olevan hyvin hyvin kaukana, aivan liian kaukana! Näyttääkö nämä näkymät tutuilta?

Kuka keksi työn? Onko se vain rikkaiden jatkuvaan rikastumiseen ja köyhien köyhtymiseen tähtäävän kapitalistisen yhteiskunnan salajuoni meidän päämme menoksi? Vai onko se kirous joka tuli ihmiskunnan osaksi syntiinlankeemuksessa? Raamatulla on vastaukset tähän asiaan, niinkuin kaikkeen muuhunkin, ja meidän on tunnettava ne. Jotkut halveksivat työtä sanomalla esim. "Työnteko on niin vastenmielistä että siitä on maksettava että tekisit sitä". Jotkut, sen sijaan, ovat tehneet työstään epäjumalan uhraamalla kaikkensa sille. Siksi, kristittyinä, meidän on tärkeää ymmärtää mitä Jumala haluaa meidän ajattelevan työstä ja miten hän haluaa meidän toimivan sen suhteen.

Voimme määritellä työn fyysiseksi tai henkiseksi ponnisteluksi joka on tähdätty täyttämään Jumalan ihmiselle antamaa käskyä "vallita" maata (1.Moos.1:26) saamme siitä palkkaa tai emme.
Seuraavassa tutkikaamme kolmea raamatullista totuutta työstä.

trabajando duro

I. Työ on Siunaus
Monet luulevat että työn tekeminen tuli ihmisen osaksi osana syntiinlankeemuksen aiheuttamaa kirousta. Tämä idea johtuu 1.Moos.3:17-19 väärästä tulkinnasta. Sanat "otsasi hiessä sinun pitää syömän leipäsi, kunnes tulet maaksi jälleen" eivät tarkoita etteikö ennen lankeemusta olisi ollut työtä, vaan että tämä Jumalan ihmiselle antama aktiviteetti tulisi monimutkaiseksi ja vaikeaksi koska maa olisi nyt synnin aiheuttaman kirouksen kahleissa.
Emme mitenkään voi tulla siihen tulokseen että teemme työtä synnin tähden. Raamattu esittelee meille itsensä Jumalan kaikkein korkeimpana työntekijänä (1.Moos. 1). Jumala ei ole mikään laiskuri, tyhjäntoimittaja tai vastuuton. Jeesus sanoi: “Minun Isäni tekee yhäti työtä” (Joh. 5:17).
Raamattu kertoo meille selvästi että Jumala pani Aadamin, kuvansa, Eedenin paratiisiin työskentelemään (1.Moos. 2:15). Aadam ei ollut Eedenissä lomailemassa, hän oli työssä. Kuten näemme, työnteko oli olemassa jo ennen lankeemusta.
Tottakai, lankeemus teki asiat vaikeammiksi. Nyt ponnistelemme hiki otsalla, mutta saamme aikaan vain vähän. Maa tuli kirotuksi synnin tähden ja joutui turmeluksen orjuuteen. Mutta se odottaa vapautustaan, sitä kun "Jumalan lapset ilmestyvät" (Room 8:19-21).
Näin ollen, emme näe työtä kirouksena, vaan paremminkin siunauksena. Se on Jumalan suunnitelma kuviensa elämään. Kun teemme työtä, olemme heijastamassa Isäämme, joka myös tekee työtä.

II. Työnteko on pakollista
2 Tess. 3:6-12:ssa apostoli kehoittaa laiskoja ja määrää velvoitteen tehdä työtä. Ongelma oli että jotkut seurakuntalaiset elivät kurittomasti. Mitä he tekivät? Heillä oli fyysinen ja henkinen työkyky, mutta he eivät tehneet työtä (j.11). Paavali sanoo että ratkaisu olisi se että he "tekisivät työtä hiljaisuudessa ja söisivät omaa leipäänsä". Sieltä tulee kuuluisa lausahdus, "jos joku ei tee työtä, olkoon syömättä". Työ on pakollista, vaihtoehtoa ei ole.
Työn kautta voimme vallita maata ja ansaita elantomme. Toisessa kirjeessä, Paavali sanoo että jos joku ei pidä huolta omaisistaan hän on epäuskoista pahempi, ja on jopa kieltänyt uskon kieltäytymällä pitämästä omaisistaan huolta (1.Tim. 5:8). Lisäksi meille sanotaan Ef.4:28:ssa että joka on varastanut, ei enää varastaisi, vaan tekisi ennemmin työtä että hänellä olisi, mitä antaa tarvitsevalle. Työ on välttämätöntä jos haluamme miellyttää Jumalaa.
Työ ei ole siis vaihtoehtoista meille joilla on fyysiset ja henkiset valmiudet tehdä sitä. Meidän ei pidä etsiä tapoja olla tekemättä työtä. Jos olet taipuvainen laiskuuteen ja helppoon elämään, sinun olisi syytä muistaa että työ on meille määrätty osa. Jumala haluaa meidän olevan aktiivisia, ahhkeria ja tuotteliaita.

III. Työ on Palvomista
Kun ajattelemme työtä, ajattelemme kuinka se täyttää meidän materiaaliset tarpeemme, mutta emme ikinä ajattele että työ olisi jotakin hengellistä. Toisin sanoen, jotakin jolla olisi tekemistä Jumalan kunnian kanssa, joka olisi tapa palvoa.
Kol. 3:22-24:ssä Herra sanoo meille työntekijöille että meidän on tehtävä työtä Jumalan mieliksi, ei ihmisten (j.22). Että meidän on työskenneltävä kuin Herralle, ei vain ihmisille (j.23) ja kun teemme työtä palvelemme Herraa Kristusta (j.24).
Huomaatko että tämä näkökulma voi aiheuttaa vallankumouksen työelämässäsi? Se sanoo sinulle että et tee työtä siitä saatavan palkan tähden, vaan kunnioittaaksesi Jumalaa! Et tee työtä pitääksesi pomosi tyytyväisenä, vaan miellyttääksesi Jumalaa. Kun teet työtehtävän firmassasi, teetkin työtä Kristukselle!
Ei ole väliä mikä on ammattisi (laillinen, tietenkin), jos vaihdat putkia tai korjaat tietokoneita, vaihdat vaippoja tai myyt tavaraa, jos opetat lapsia tai keräät roskia, jos johdat yritystä tai peset ja silität, kun teet työtä voit kunnioittaa Jumalaa sillä mitä teet. Enemmän kuin palkkaa, kuinka suosittua työsi on, kuinka monotonista ja väsyttävää se voi olla, muista: Olet Kristuksen palvelija. Palvot Jumalaa tekemällä työtä.

Loppusanat
Jos sinulla on huono asenne työhösi, muista että Jumala on antanut sen sinulle siunauksena. Jos sinulla on kiusaus laiskuuteen, muista että Jumala sanoo meille että työ on pakollista. Jos luulet että ammatistasi puuttuu arvokkuus, muista että palvot työlläsi Jumalaa. Mikä asenne sinulla tulee olemaan ensi maanantaina? Voit herätä kiitollisena Jumalalle työn antamasta siunauksesta, mahdollisuudesta täyttää paikkasi Jumalan edessä ja mennä ilolla yli palkan ja väsymyksen, palvelemalla Häntä ainoata joka ansaitsee kaiken palvontasi, hallelujaaa!

Kirjoittanut Wilbur Madera, Third Millenium Ministries, suomentanut/soveltanut webmaster(at)laverdaduniversal.org

onnellinen työssä, miten?


Miten olla iloinen työssä

"Herra käskee siunauksen seurata sinua jyväaitoissasi ja kaikessa, mihin ryhdyt" (5.Moos 28:8)

Onnellisuus tarkoittaa sitä että tunnet olosi hyväksi kaikkien suhteidesi ja saavutustesi keskellä. Kun lahjasi ja ja taitosi kehittyvät täydellisiksi ja ovat käytössä työelämän kautta läpi koko elämän, kasvat luottamuksessa ja voimassa. Tässä on seitsemän avainta jotta olisit onnellinen työssäsi:

(1) Näe työ Jumalan lahjana, ei rangaistuksena: "...Sekin on Jumalan lahja, jos Jumala kenelle ihmiselle antaa rikkautta ja tavaraa ja sallii hänen syödä siitä ja saada osansa ja iloita vaivannäkönsä ohessa." (Saarnaaja 5:18);

            (2) Tunnusta Jumala todelliseksi johtajaksesi: "...hyvällä mielellä palvellen, niinkuin palvelisitte Herraa ettekä ihmisiä, tietäen, että mitä hyvää kukin tekee, sen hän saa takaisin Herralta,... (Ef.6:7-8);

(3) Tee työtä joka vastaa lahjojasi: "...jos joku palvelee, palvelkoon sen voiman mukaan, minkä Jumala antaa, että Jumala tulisi kaikessa kirkastetuksi Jeesuksen Kristuksen kautta." (1 Piet 4:11);

            (4) Opettele kaikki mahdollinen työstäsi: "Viisas kuulkoon ja saakoon oppia lisää, ja ymmärtäväinen hankkikoon elämänohjetta" (Snl 1:5);

            (5) Käytä saamasi kritiikki hyödyksi. Todellakin, anna sen olla hyödyksi, kysy ehdotuksia ja korjausta: "Köyhyys ja häpeä kuritusta vierovalle, kunnia nuhdetta noudattavalle!" (Snl 13:18);

            (6) Tee enemmän kuin sinulta odotetaan: "...ja jos joku pakottaa sinua yhden virstan matkalle, kulje hänen kanssaan kaksi" (Matt 5:41). Kuulu sinäkin "extra-virstan klubiin"!

            (7) Anna Jeesuksen olla "työtoverisi". Ole tietoinen jatkuvasta Kristuksen läsnäolosta koko päivän ajan samalla kun teet uskollisesti velvollisuuksiasi (lue Hepr 12:2): "Vakaamieliselle sinä talletat rauhan, rauhan, sillä hän turvaa sinuun." (Jes 26:3).

Työnteko vaikeissa olosuhteissa

Torju kaikki ajatukset että olisit vain surkea luuseri surkeassa työpaikassasi joka vie vain rauhasi ja estää sinua olemasta tyytyväinen. Työsi, taisteluistaan huolimatta, olisi ollut menneiden sukupolvien unelma. Etkö rukoillut saadaksesi tämän työn josta nyt valitat? Vaikka sitä on vaikea hyväksyä, olet näissä olosuhteissa syystä, ja vain jonkin aikaa. Jatka eteenpäin kohti sitä mitä Jumala on valmistanut sinulle edeltäkäsin. On jotakin joka sinun on opittava viedäksesi se mukanasi tämän hetkisestä tilanteestasi seuraavaan. Kuten mitä? (a) Luoda soveltuvuuksia; (b) Muokata luonnetta. Sen lisäksi että osaat Excelin ja Wordin voi olla että sinun on hankittava kärsivällisyyttä ja kiitollisuutta. Sinun on ehkä opittava johtamistaitoja, kontrolloimaan oikkujasi. Mikään kokemus ei milloinkaan ole ajanhukkaa niille jotka rakastavat Herraa.

Kuuntele: "kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat, niiden, jotka hänen aivoituksensa mukaan ovat kutsutut" (Room 8:28b). Joskus on vaikea nähdä tuota sillä hetkellä. Kun Joosef oli kaivossa (lue 1.Moos 37:23,24) ja myöhemmin vankilassa (luku 39:20), oli vaikea nähdä että tuo "reitti" johtaisi palatsiin, mutta niin vain kävi (luku 41:37-45). Jumalalla on mestarillinen suunnitelma elämällesi. Sinun tämänhetkinen tehtäväsi voi hyvinkin olla valmistautumista toiseen työhön jota Herra on ajatellut sinulle. Katso taaksepäin ja näe askeleet jotka ovat johtaneet sinut tämänhetkiseen tilaasi. Sitten, luota siihen että Jumala käytää jokaista kokemusta viedäkseen tahtonsa päätökseen sinussa - sinun iloksesi.

työnteko vaikeissa olosuhteissa

Hyvin tehdyssä työssä itsessänsä on palkkiota. Se antaa meille omanarvon tunteen. Ilman päämäärää, meillä on taipumus masentua. Älä lankea median luomaan harhakuvitelmaan että menestyvien ihmisten ei tarvitse tehdä työtä. Meidät kaikki luotiin tiettyä tarkoitusta varten, riippumatta siitä kuinka paljon tilillämme on rahaa.

Jumala lähettää kansansa vihamielisille vyöhykkeille ollaksemme "suola", joka parantaa ja saa parhaan esiin kun sitä sirotellaan. On kunnia olla valittu tehtävään; tunnetko myös samoin?

Herra tietää että jos missä tahansa tilanteessa tunnemme olomme liian mukavaksi, meillä on taipumus olla siellä aivan liian kauan. Jos aina vain olemme rauhassa ja ilman vastakkainasettelua, menetämme siunaukset jotka tulevat kokemuksen, toteutetun päämäärän ja sodan kautta. Niin, sodan! Kuva sotilaasta näyttää meistä liian rajulta, mutta älä unohda: "Kärsi vaivaa niinkuin ainakin jalo Kristuksen Jeesuksen sotamies..." (2 Tim 2:3). Meidät on kutsuttu menemään vihamielisiin tilanteisiin, ottamaan maata haltuun ja näyttämään muille mitä on elämä Jeesuksen hallintavallassa. Me sekaannumme helposti maailmallisiin tilanteisiin, pomotteluun, liialliseen politikointiin, juoruiluun joka johtaa suhteiden kylmenemiseen, ja epäoikeudenmukaiseen kohteluun, jotka eivät anna meidän nähdä Jumalan syytä meidän siellä oloon.

Onko mieleesi tullut että voit olla ainoa uskovainen joka tunnetaan työpaikassasi, tai paremmin sanottuna: ensimmäinen joka tekee Kristuksen näkyväksi ja hänen viestinsä houkuttelevaksi? Jonkun iankaikkinen kohtalo voi riippua sinun todistuksestasi ja käytöksestäsi... On mahdollista että juuri nyt hän ei ole kiinnostunut siitä mitä sinulla on sanottavana, mutta kuolema, avioero, sairaus tai muut vastoinkäymiset voivat muuttaa kaiken silmänräpäyksessä. Silloin maailma etsii neuvoja "pojilta jotka heitettiin tuliseen pätsiin ja jalopeurain luolaan" (lue Danielia, lukuja 3 ja 6), muilla kun ei ole vastauksia. Joten, "... tehkää kaikki Jumalan kunniaksi" (1 Kor 10:31b).

Samaan aikaan kun Daavid oli maalla paimentamassa lampaita, kaikkien silmät olivat kiinnittyneet Sauliin. Mutta eivät Jumalan silmät: hänen silmänsä olivat Daavidissa, katsomassa miten hän palvoi, miten hänen luonteensa, suhteensa Häneen ja Herran pelkonsa kehittyivät, ja miten hän kohtasi pahan. Pelästyisikö hän helposti, vai oliko hänessä "kuninkaan ainesta"? Miten hän käyttäytyisi taistelussa? Näkisikö hän jättiläiskokoisen ihmisen, vai jättimäisen Jumalan auttamassa häntä? Oliko hän ylpeä ja itseriittoinen vai luottaisiko hän ainoastaan Häneen? Olisiko hän oikeudenmukainen ihmisten kanssa? Miten hän käsittelisi auktoriteetteja? Puhuisiko hän pahasti niistä jotka olivat hänen yläpuolellaan vai kunnioittaisiko hän heitä, huolimatta heidän henkilökohtaisista heikkouksistaan?

Daavid ei ollut täysin tietoinen siitä mitä Jumala oli suunnitellut hänen varalleen, mutta hän tunnusti Herran kaikilla teillään. Joku sanoi kerran: "Luonne on se mitä olet silloin kuin kukaan ei näe sinua". Muista sinä: Jumala näkee sinut aina! Hän tarkkaili Daavidia, ja Hän tarkkailee myös sinua!

Suurin osa meistä ei tee työtä niinkuin Herra katselisi meitä jatkuvasti ja jopa kantaisi huolta tekemästämme työstä. Emme tajua että ylennys ei tule "...ei idästä, ei lännestä..., vaan Jumalalta" (Psalmi 75:6-7). Ymmärrätkö että vaikka tämän hetkinen työsi voi olla todella vaikeaa, Herra on laittanut sinut sinne tarkoituksella? Hän on laittanut sinut sinne jotta voisit oppia käsittelemään vihollisia, kasvamaan armossa, saamaan hengellistä kypsyyttä ja harjoittelemaan parempia töitä varten. Ajattele sitä!

Ajatteletko että sinulla on vaikea työ? Daavid työskenteli väkivaltaiselle kuninkaalle, jota hallitsi paha henki ja joka yritti tappaa hänet keihäällä (lue 1 Samuel 18:10)... Daavidin tehtävä oli tuoda tuohon vaaralliseen tilanteeseen rauhaa, järjestystä ja tuottavuutta. Huomaa kaksi tärkeää asiaa:

(1) Daavid ei yrittänyt rukoilla että ongelma katoaisi. Jos hän olisi rukoillut että Saulissa oleva paha henki lähtisi pois, hän olisi menettänyt mahdollisuuden palvella Jumalaa tuossa ympäristössä ja seuraavissa. Daavid tiesi että Herralla oli jotakin hyvää hänelle varattuna tulevaisuudessa, siksi hän oli iloinen, tarkkaavainen Jumalan äänelle ja selvitti kaiken aikaa mitä puuttui, siltä varalta että Herra ilmestyisi. Herra on "ammattilainen" ongelmien selvittämisessä, ja kun Hän näkee niitä, Hän lähettää "ammattilaisen" edustajansa. Herra voi varustaa sinut minkä tahansa ongelman ratkaisua varten, jotta Hän voisi ilmestyä sekavuuden keskellä;

(2) Kun Daavidia kutsuttiin, hän ei tullut paikalle tyhjin käsin: hän tuli lahjojen kanssa. Hän toi "...aasin sekä leipää..." (1 Samuel 16:20). Hän toi myös kanteleensa ja taidon soittaa sitä! (lue 1 Samuel 16:14-18) Hän ei kysynyt: "Mitä hyötyä tästä on?". Meidän on päästävä irti "heti mulle kaikki tänne"-hengestämme ja korvattava se palvelualttiilla sydämellä. Tämä tarkoittaa sitä että asenteemme olisi oltava 'Voi olla että tämä on vaikeaa aikaa, mutta vain väliaikaista. Siksi tarkkailen suhtautumistani aina ja olen kiitollinen siitä mitä minulla on, jotta minulle voitaisiin uskoa sitä mitä olen saamaisillani. Sillä aikaa kun olen täällä, teen Herran onnelliseksi. Hän valitsi minut tähän tehtävään, ja näytän työkavereilleni että minulla on jotakin mitä he tarvitsevat'.

Daavid tiesi että Jumala oli kutsunut hänet ennen kuin hän meni töihin kuningas Saulille. Tämä on hyvin tärkeää! Sen lisäksi mitä teet, sinun on tiedettävä kuka olet; muuten päädyt tekemään työtä enemmänkin saavuttaaksesi arvostusta kuin itse töiden takia. Tämä ei vain lähetä väärää viestiä työkavereillesi ja pomoillesi, vaan myös vie sinulta todellisen identiteettisi Kristuksessa. Päädyt olemaan tunteiden ja mielialojen vuoristoradalla.

Olemalla janoinen ihmisten antamalle tunnustukselle antaa toisille voiman sinun ylitsesi rajoittaaksesi sinua ja vaikuttaakseen sinuun. Tämä on vaarallista! On vaikea kuulla Herran ääntä (joka usein johtaa meidät julkista mielipidettä vastaan) kun olet virittänyt kuulosi vastaamaan vain pomosi ääneen tai asiakkaan kommentteihin.

Kuuntele: "...tehkää kaikki Jumalan kunniaksi" (1 Kor. 10:31b). Olkoon se vaikka lakaisua tai budjetin laadintaa, tee kaikki kuin Herralle! Kun koet hänen ilonsa siinä mitä olet tekemässä, mukaanlukien jos se on jotakin jota et tykkää tehdä erityisemmin mutta tiedät että olet siellä missä pitääkin nyt, et tarvitse kenenkään muun vakuuttelua.


Tekstissä lainattu "La Palabra Para Hoy":n kirjoituksia jotka on kirjoittanut Bob y Debbie Gass, yhteistyössä Ruth Gass Halliday. Kääntänyt webmaster(at)laverdaduniversal.org

Palaa JUMALAN NEUVOJA ELÄMÄÄSI

Vieraskirja

SISÄLLYSLUETTELO

8.10.2008